Humor och allvar i tal

Att tro att humor bara är trams och komikern en clown som aldrig har något viktigt att säga, är ett misstag. Att tro att komiker alltid har något att säga är också ett misstag.

Men dom klokaste talarna använder sig ofta av humor. Varför?

Jo antagligen för att dom upptäckt vad som händer med publiken om man använder humorn som ett verktyg att nå fram.

Talare utan humor lyckas helt enkelt inte lika bra (om det inte gäller ett tal på en begravning…fast t.o.m. där kan humor vara befriande)

Genom att få folk att skratta lite får man en kontakt in i åhörarens inre som utan att märka det sänker garden lite och släpper in dom tankar talaren har.

Om man talar om något torrt och tråkigt (som kanske i sig är svårt att skoja om) kan man använda humortekniken att beskriva just det problemet; att detta är ju kanske inte ett ämne som skapar skratt precis. Och så blev det lite kul.

Viktiga ämnen blir ofta tydligare om man sätter det ihop med humor. USAs president Barack Obama använder ofta humor i sina tal. Han har förstått hur man kan nå även människor som kanske inte i första hand skulle ha lyssna på honom.

Han använder också humorn som ett effektivt vapen att håna sina motståndare. Det finns ett känt klipp på You Tube där han fullkomligt krossar Trump med humor

(tyvärr verkar det inte hjälpt tillräckligt) och han har ofta roliga kommentarer (som verkar vara skrivna av professionella komiker) i alvarliga tal.

Det som även händer när man skojar lite är att man bryter mönstret. Med humorn skapar man en bild i lyssnarnas hjärnor av något dom inte var beredda på. Man överraskar.

Och det behövs överraskningar i ett tal för att få folks uppmärksamhet. Att bara mala på med fakta (hur korrekt och viktig den än är) tröttar åhörarnas hjärnor och man slår på ”autopiloten” (som när man ibland pratar med någon som babblar på om något och man kommer på sig själv att nicka och hm´a på rätt ställen, men man har ingen aning om vad som sagts)

Så se över ditt tal och se om det finns några roliga överraskningar!

© 2024 Lena Frisk | Webbplatsen är byggd av Pixelbruket