malware scannermalware scannermalware scannermalware scanner Memorera ditt tal - Lena Frisk

Memorera ditt tal

Ska man hålla ett föredrag är förberedelse ett nyckelord för att lyckas bra.

Även om du är en som gillar att vara lite ”lös i kanterna” och tala mer fritt, eller en som vill ha striktare ramar, så behöver du kunna ditt tal innan du håller det.

Att skriva det samma dag och bara läsa upp från ett papper (eller en powerpoint) blir sällan bra. Då ska du vara oerhört rutinerad för att komma undan med det.

Att använda powerpoint kan vara ett bra sätt att komma ihåg det man ska säga och att understryka det man beskriver.

MEN, det får inte vara ett manus man läser ifrån, istället för att memorera det man ska prata om.

Det finns inget tråkigare än att lyssna på någon som säger ungefär samma saker som står upprabblat på en powerpoint. Dessutom ofta i lite för liten stil.

Då försöker åhörarnas hjärnor både titta på dig och texten samtidigt och tröttnar snabbt. Och resulterar i att dom blir en ofokuserad och lite uttråkad publik. Och det vill vi ju inte ha.

Samtidigt blir det inte alltid så levande om du memorerar talet ord för ord. Det kan lätt låta stelt. Ett bra knep är att skriva ned stolpar som du sedan repeterar med.

Så gör man som komiker.

Detta tillåter oss att använda lite olika formuleringar för att berätta samma sak. Vilket också gör att vi själva inte tröttnar på berättelsen.

Men om du känner dig tryggare med att ha allt nedskrivet och memorera det och samtidigt få det att låta spontant, då har du också en vinnare. Känn efter vad som passar dig bäst.

Så gå igenom ditt tal många gånger så du vet vad du talar om och i vilken ordning du ska föra fram allt, så det blir förståeligt och ditt budskap når ut på bästa sätt!

Bara du FÖRBEREDER dig!

© 2024 Lena Frisk | Webbplatsen är byggd av Pixelbruket