Seriösa talare / ståuppkomiker

Som seriös talare finns det vissa gränser man känner sig inrättad under.

T.ex att vara kunnig och påläst och inte fara med osanning, att inte stöta sig med och göra det obehagligt för åhörarna, utan trevligt, lättlyssnat och logiskt för den som lyssnar.

Dessa gränser gäller inte som komiker.

Om man skulle följa dessa regler, skulle det inte bli mycket humor.

I komiken behöver man ständigt överraska. Om publiken kan följa ett mönster så kommer dom att kunna räkna ut vad som ska hända, och då faller skämtet.

Därför måste komikern ständigt bryta mot mönster. Så genom att vara ologisk, konstig och ibland chockande skapar man dom nödvändiga överraskningarna som får publiken att skratta.

Som en bieffekt kan dock komikern ibland bli lite hemmablind för var normala människors gränser går. (och jag vill påstå att komikern inte riktigt är normal i detta avseende)

Genom att ständigt tänja på gränserna eller gå över dom, flyttar man sina positioner på vad man själv tål och hur man tillåter sig och vänjer sig vid att tänka.

Detta kan jag själv märka när jag ibland hör mig själv säga saker till folk privat, som egentligen bara lämpade sig för komikerkollegors väldigt avtrubbade öron. Då får man skämmas lite.

Men även om detta är en sanning så kan man med fördel använda sig av komikerns knep i en lightversion även i mer seriösa föredrag.

Det vi vill är ju att åhörarna ska nås av vårt budskap.

Om dom tråkas ut och ser samma powerpoint-föredrag och samma upplägg, så tröttnar våra hjärnor. Även om vi inte gärna vill erkänna det så är vi väldigt lättråkade. Några mer än andra så klart.

Men genom att försöka överraska i våra tal och föredrag kan vi få samma effekt (förutom skratt och förfäran) som komikern får, nämligen något som stör lite som vi hajar till.

Däremot tror jag inte på att man som seriös talare plötsligt lägger in lite omotiverade vitsar, som jag hört ibland. Då blir det oftast inte så lyckat.

Så fundera på vad som skulle kunna vara ett bra sätt att kombinera komikerns sätt att överraska samtidigt som man håller sig till dom gränser som gäller för en seriös talare.

Lycka till!

© 2024 Lena Frisk | Webbplatsen är byggd av Pixelbruket